Holma folkhögskola

holma_vaxthus
Växthuset på Holma en fin marsdag.

Holma folkhögskola är en rätt ny folkhögskola och därför kan info jag skriver nu kanske inte stämma sen nästa år. Jag började nu i mars på linjerna Stadsodling och Skogsträdgård, de är båda på 50% och är upplagda så att en kan gå båda samtidigt. Stadsodling är på Brunnshög i Lund och Skogsträdgård på Holma gård i Höör.

Jag har de senaste fem åren funderat på att studera trädgård och odling, jag tänkte söka mig till SLU i Alnarp men det blev aldrig av. Förra året blev jag tipsad om Skattungbyn och började fundera på att gå utbildningen Ekologisk odling och hållbar livsföring på Mora folkhögskola. Nu lockade det inte riktigt att ta katt och hela hemmane upp till norr för bara ett år, så jag sökte efter liknande utbildningar i Skåne och hittade Holma.

brunnshog
Växthuset på Brunnshög en kall och blåsig marsdag.

Det har nu gått tre veckor och det har varit fantastiskt. Vädret har varit väldigt växlande och det har varit intressant att se hur allt smått tittar upp ur jorden. Inne i växthusen stiger graderna och ute knoppas träden. Samtidigt lär vi oss så mycket, både praktiskt och teoretiskt. Föreläsningar varvas med att vi gräver i jorden och jag känner mig som hemma.

Det är intressant att se skillnaderna på kurserna. Stadsodling, som då går ut på att lära sig odla i stadsmiljö och att starta olika projekt, är mera inriktad på “vanlig” odling. Vi sår grönsaker, ettåriga växter i prydliga rader. Skogsträdgård är däremot en hel livstil, att tänka i ett kretslopp. Att ta inspiration från naturen, från skogen och bygga upp en trädgård där allt samarbetar. Fruktträd som skyddar de mindre plantorna, kvävefixerande växter som hjälper jorden, svampar som frodas i skuggan. Vi lär oss om växter vi aldrig tänkt att man kunde äta.

ekskog
Göra kaffe på ekollon?

Båda kurserna genomsyras av ett ekologiskt tänk, ett ord som ofta återkommer är permakultur. Jag är så glad av att omges av andra som också har funderingar om ekologi, om människans och jordens framtid och vad gör vi när Sveriges ekonomi kollapsar och vi inte längre kan importera kaffe. Jag ser verkligen fram emot det här året.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s